Blog

Ciasto kruche z masą serową i owocami


Alicja | Sierpień 22, 2017 5:20 pm |

Pyszne ciasto z owocami sezonowymi. W sam raz na lato 🙂

 

Składniki (10 porcji)

Twaróg półtłusty 400g

Jaja kurze 2 szt.

Masło 65g (1/3 kostki)

Mąka orkiszowa zwykła 75 g (5 łyżek)

Mąka owsiana pełnoziarnista 30g (2 łyżki)

Jogurt naturalny 2% tł. 30g (1,5 łyżki)

Budyń śmietankowy w proszku (bez cukru) 35g (1 op.)

Ksylitol 3 łyżeczki

Kakao niskotłuszczowe 20g (2 łyżki)

Sok z cytryny 3 łyżki

Maliny świeże 240g (4 garście)

Borówki amerykańskie 150g (3 garście)

Konfitura niskosłodzona (np. porzeczkowa lub malinowa) 3 łyżki

Mięta świeża 2 łyżki

 

Sposób przygotowania

Ciasto kruche (spód):
Mąkę wymieszaj z kakao. Dodaj starte na tarce masło (można je wcześniej schłodzić) i żółtko jaja. Połącz składniki i wyrób ciasto. Możesz to zrobić w malakserze. Aby składniki lepiej się połączyły dodaj trochę jogurtu naturalnego. Wyłóż do foremki i podpiecz przez ok. 10 min. w temp. 170 st.

Masa serowa:
Twaróg zmiksuj z żółtkiem, budyniem śmietankowym (bez cukru) i sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo – po łyżeczce –  cały ksylitol. Ubite białka połącz z masą serową i delikatnie wymieszaj drewnianą łopatką. Masę serową wyłóż na podpieczony spód i piecz w piekarniku przez 25 min. w temp. 170 st.C. (góra, dół)
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch ciasta posmaruj niskosłodzoną konfiturą, a następnie udekoruj owocami, np. malinami, borówkami oraz listkami mięty.