Blog

Dlaczego warto płukać marchew?


Alicja | Listopad 13, 2017 8:38 pm |

Marchewka zawiera karotenoidy (m.in. β-Karoten) – naturalne antyutleniacze, które nadają jej pomarańczowy kolor. Są bardzo cenne, gdyż chronią nasze komórki przed powstawaniem wolnych rodników i zapobiegają starzeniu się organizmu. β-karoten i luteina są niezbędne do prawidłowego widzenia, a β-karoten dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem.

 

Marchewka łatwo gromadzi zanieczyszczenia. Najwięcej azotanów gromadzi się w rdzeniu (czyli w środku) marchewki. Dla porównania w rdzeniu średnia zawartość azotanów to 781 mg/kg, w korze 254 mg/kg, a w skórce 178 mg/kg. Do tego azotyny, ołów, kadm … Na szczęście możemy te substancje wypłukać mocząc pokrojoną marchewkę w wodzie przed przygotowaniem i gotując ją w dużej ilości wody. Karotenoidy są odporne na wysoką temperaturę i moczenie dzięki czemu pozbywamy się szkodliwych substancji nie tracąc tych dobrych.