Blog

Domowe chipsy z buraka


Alicja | Styczeń 3, 2018 2:51 pm | ,

Pyszne chipsy z buraka przygotowane w domu to samo zdrowie. Dobre źródło żelaza, potasu i kwasu foliowego. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

 

Składniki (na 2 blachy)

Burak ćwikłowy – 3 szt.

Przyprawa do ziemniaków lub gyrosa (w zależności od upodobań) – 2 płaskie łyżeczki

Olej rzepakowy – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawą i skrop delikatnie olejem rzepakowym. Piecz/susz w temp. 120°C przez ok. 20-25 min. – do momentu aż plasterki buraka będą chrupkie. W między czasie plasterki przewróć na drugą stronę. Uważaj, żeby się za bardzo nie przypiekły.

 

Buraki przygotowane do suszenia na chipsy

Buraki przygotowane do suszenia na chipsy