Blog

Domowe chipsy z jarmużu


Alicja | Styczeń 3, 2018 2:20 pm | ,

Chipsy z jarmużu to zdrowa i smaczna przekąska na imprezy i nie tylko 😉 Warzywo to mimo, że jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, w Polsce wciąż niedoceniane. To dobre źródło wapnia, potasu, β-Karotenu oraz witaminy C i K. W dobie niedoborów pokarmowych (zwłaszcza na wapń) warto włączyć go do jadłospisu. Tym bardziej, że przyswajalność wapnia z jarmużu jest na poziomie mleka.

 

Składniki (na 2 blaszki)

jarmuż – 1 opakowanie (200g)

przyprawa do ziemniaków – 2 płaskie łyżeczki

olej rzepakowy – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania

Liście jarmużu dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij twarde łodyżki. Liście porwij na mniejsze części. Posyp przyprawą do ziemniaków i skrop olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz/susz w temp. 120°C przez ok. 15 min. – do momentu aż jarmuż będzie chrupki. Jeśli pieczesz jarmuż od razu na kilku blaszkach włącz termoobieg. Uważaj, żeby za bardzo się nie przypiekł, bo będzie gorzki.

 

jarmuż przygotowany do suszenia na chipsy

jarmuż przygotowany do suszenia na chipsy