Blog

Domowe rafaello bez cukru


Alicja | Marzec 6, 2018 11:53 am | , ,

Domowe rafaello to świetna przekąska gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Na całe szczęście, kulki nie zawierają cukru, ale mają dodatek ksylitolu czyli cukru brzozowego i inuliny. Substancje te nie podnoszą poziomu cukru we krwi więc tego typu deser może być ciekawą alternatywą dla osób będących na diecie. Kulki smakują nie tylko dorosłym. Dzieci też je lubią i chętnie lepią.

 

Składniki (na ok. 35 kulek)

 

Kasza jaglana sucha – 3/4 szklanki

Wiórki kokosowe (niesiarkowane) – 1,5 szklanki plus 1/3 szkl.

Tłuszcz kokosowy tłoczony na zimno (zapachowy) – 1,5 łyżki

Ksylitol – 4 łyżek

Inulina – 2 łyżki

Kurkuma – 2 x szczypta

Goździki – 3 szt.

Sól – szczypta

Migdały blanszowane – 35 szt.

 

Sposób przygotowania

 

Kaszę jaglaną najpierw wrzuć do wrzątku i gotuj przez ok. 2 min. Po tym czasie odlej wodę i dokładnie przepłucz kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Ponownie zalej ją wrzącą wodą w proporcji 1:2. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 min.). Na początku gotowania dodaj goździki, kurkumę, szczyptę soli, trochę tłuszczu kokosowego. Nie mieszaj w trakcie gotowania!

 

Po ugotowaniu poczekaj aż kasza przestygnie. Wyjmij goździki. Rozbij kaszę blenderem. 1,5 szklanki wiórków kokosowych zmiksuj w blenderze albo w młynku do kawy. Pozostała część wiórków będzie do obtaczania kulek. Kaszę połącz ze zmielonymi wiórkami, ksylitolem i inuliną. Dodaj tłuszcz kokosowy i całość dobrze wymieszaj najlepiej ręką. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po jednym migdale. Na samym końcu obtocz je w wiórkach i wstaw do lodówki na jakiś czas. Smacznego!