Blog

Muffinki z bananami i otrębami


Alicja | Listopad 6, 2017 2:24 pm |

Muffinki zaspokoją Twój głód i dostarczą ważnych składników odżywczych. Można je ze sobą wziąć do pracy/szkoły i mieć pyszne drugie śniadanie. Dodadzą energii i pobudzą mózg do działania 🙂

 

Składniki (na ok. 15 szt.)

 

Banany – 2 szt.

Sok z cytryny – z połowy cytryny

Jajko – 2 szt.

Olej (np. arachidowy lub rzepakowy) 1/3 szkl.

Ksylitol 1/4 szkl.

Otręby pszenne 3/4 szkl.

Płatki owsiane 1/4 szkl.

Mąka z amarantusa 1/2 szkl.

Mąka pszenna (zamiennie może być np. orkiszowa, owsiana, kukurydziana) 1/2 szkl.

Imbir 2 x szczypta

Cynamon 2 x szczypta

Sól szczypta

Migdały/orzechy po jednym na babeczkę (do dekoracji)

Kakao niskotłuszczowe 1 łyżka

Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania

 

  • Banany pokrój i zmiksuj razem z sokiem z cytryny.
  • Dodaj jajka, olej, ksylitol i dobrze wymieszaj.
  • Składniki suche połącz i wymieszaj, a następnie dodaj do składników mokrych. Wymieszaj. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie.
  • Rozlej do foremek wyłożonych papierem do żywności (mogą być papierowe foremki ze sklepu).
  • Na środek każdej babeczki wciśnij migdał albo orzech.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C przez ok. 20 min.