Blog

Napój migdałowy


Alicja | Wrzesień 7, 2017 12:43 pm |

Napój z migdałów przygotowany w domu jest bardzo odżywczy, sycący i smaczny. Nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepu, który w zasadzie ma tylko dodatek migdałów (ok. 2%) i zawiera różne substancje dodatkowe. Im mniej „E” w składzie tym lepiej, bo zdrowiej. Przygotowując taki napój w domu masz wpływ na ilość użytych migdałów, co przekłada się na jego wartość odżywczą oraz naturalny, migdałowy smak. Dzieci go uwielbiają.

Migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, wapnia, potasu, magnezu, witaminy E, witamin z gr. B (w tym niacyny).

 

Składniki:

Migdały w skórce 1 szklanka
Woda przegotowana wystudzona 4 szklanki
Miód 1 duża łyżka (może być bez miodu)

 

Sposób przygotowania:

 

  • Migdały zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę.
  • Obrane migdały zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Pozostaw na noc w lodówce.
  • Rano zblenduj migdały razem w wodą, w której się moczyły i miodem, a następnie przelej przez sitko wyłożone gazą. Dokładnie wyciśnij.
  • Pozostałą na sicie pulpę migdałową możesz wykorzystać np. do babeczek. Przepis na babeczki niebawem.
  • Mleko przechowuj w szklanej butelce w lodówce (max. do 3 dni). Możesz je wypić samo lub użyć do płatków, do koktajlu lub zrobić na nim kakao.