Blog

Pieczone owoce z przyprawami korzennymi


Alicja | Grudzień 5, 2017 3:54 pm |

Pieczone owoce z kawałkami orzechów przyprawione imbirem, cynamonem i goździkami. Całości dopełnia odrobina miodu, sok z cytryny oraz niewielki dodatek tłuszczu kokosowego. Deser podany na ciepło idealnie sprawdza się w zimowe popołudnia. Lubiany przez dzieci i dorosłych. Gdy jest w piekarniku, w kuchni unosi się aromat przypraw korzennych i miodu – czuć, że Święta tuż tuż 🙂

 

Składniki (na naczynie jak na zdjęciu)

jabłka duże (lekko kwaskowe) 2 szt.

mandarynki 3 szt.

orzechy włoskie 5 szt.

orzechy laskowe 5 szt.

cynamon 1/2 łyżeczki

imbir 3 x szczypta

goździki całe 5 szt.

sok z cytryny 3 łyżki

miód 1 łyżka

tłuszcz kokosowy (tłoczony na zimno) 2 płaskie łyżeczki

 

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałki. Orzechy zalej gorącą wodą i chwilę w niej potrzymaj, żeby zdjąć skórkę. Rozdrobnij je. Mandarynki podziel na cząstki. Połącz owoce i orzechy. Posyp przyprawami. Miód rozpuść, połącz z sokiem z cytryny i polej całość. Na sam koniec rozłóż miejscami tłuszcz kokosowy. Piecz w piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez 15-20 min.