Blog

Pieczony udziec z indyka z warzywami


Alicja | Styczeń 10, 2018 7:56 pm | , ,

Pieczony udziec z indyka z warzywami to danie pyszne, odżywcze i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy iść na targ i zakupić surowce od sprawdzonych dostawców 😉 cha cha…śmiejesz się w głos i myślisz sobie, gdzie ja znajdę w mieście targ?  Kto szuka nie błądzi 😉 Pocieszę Cię, sklep ze „sprawdzonym drobiem” też będzie dobry.

 

Składniki (ta ilość mięsa jest na ok. 6-7 porcji, warzywa na na 3 porcje)

 

Udziec z indyka, bez skóry (bez kości – wytrybowany) – 1 szt. (ok. 900g)

Ziemniaki – 3 szt.

Cebula – 1 szt.

Buraczki ćwikłowe – 2 szt.

Fasolka szparagowa – 300 g

Przyprawa do indyka – ok. 2 łyżeczki

Czosnek – 2 ząbki

Suszony tymianek i oregano (z letniej „uprawy balkonowej”) – włożyłam trochę do środka zwiniętego mięsa

oliwa z oliwek – 2 łyżka

 

Sposób przygotowania

 

Udziec z indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń skórę. Następnie wyciśnij czosnek i wymieszaj go z przyprawą do indyka, dokładnie natrzyj nią mięso. Do środka włóż trochę tymianku, oregano lub inne ulubione zioło. Mięso zwiń jak roladę i zwiąż sznurkiem bawełnianym do żywności. Marynuj w lodówce, najlepiej przez noc.

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo zrób z cebulą. Całość oprósz np. przyprawą do ziemniaków, a następnie razem z mięsem umieść w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez ok. 1 godz. Po upieczeniu warzywa polej lekko oliwą, a mięso pokrój na plastry.

Buraczki umyj, osusz i również umieść w piekarniku, na drugiej blasze. Piecz przez 40-90 min (w zależności od wielkości buraka). Po upieczeniu, obierz i zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny i polej odrobiną oliwy.

Fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną – w zależności od sezonu) gotuj w niewielkiej ilości wrzącej wody przez ok. 15-20 min.

 

Smacznego!