Blog

Rolada makowa z serkiem i konfiturą z żurawiny


Alicja | Styczeń 12, 2018 10:32 pm | , , ,

Rolada makowa sprawdzi się jako szybkie i smaczne ciasto gdy mają wpaść znajomi, a my nie mamy czasu na stanie w kuchni przez kilka godzin. To właśnie rolada makowa może być dobrym zamiennikiem dla tzw. sklepowych słodyczy – przesyconych cukrem, margaryną złej jakości i dodatkami do żywności. Dlatego możemy ją zaproponować dzieciom w zastępstwie „sklepowych” cukierków, żelków, batonów, itp. Będzie o niebo smaczniej i zdrowiej.

 

Ciasto na biszkopt (na dużą prostokątną blachę )

 

Składniki

 

Mąka orkiszowa bio typ 630 – 4 łyżki

Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

Jaja kurze – 4 szt.

Ksylitol – 3 łyżki

Sól – mała szczypta

Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania

 

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij z ksylitolem przy pomocy miksera. W trakcie ubijania dodawaj po jednym żółtku. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito i dobrze wymieszaj. Następnie połącz je dokładnie z ubitą wcześniej masą za pomocą drewnianej łopatki. Na samym końcu, do masy dodaj 2 łyżki maku i tym razem bardzo krótko i delikatnie wymieszaj całość łopatką. Blaszkę do pieczenia wyłóż zwilżonym wcześniej papierem do pieczenia. Usuń ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Ciasto wylej na blachę, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika- temp. 180 stopni C. na 15-20 min. Upieczony biszkopt odwróć na drugą stronę, i delikatnie zdejmij papier. Odwróć ponownie ciasto i ułóż je (na lekko spryskanej wodą) ściereczce. Jeszcze ciepłe zwiń w rulon na ściereczce. Całość możesz dodatkowo zawinąć w papier do żywności i zostawić do wystygnięcia.

 

Nadzienie do rolady

 

Serek homogenizowany naturalny – 2 szt. (po 200g)

Rodzynki sułtańskie – 1 garść

Żurawina suszona – 1 garść

Konfitura z żurawiną i ksylitolem (produkcja własna, ale może być też o innym smaku – koniecznie niskosłodzona) – mały słoiczek do posmarowania po blacie ciasta

 

Sposób przygotowania

 

Rodzynki i żurawinę namocz w niewielkiej ilości wody i zmiksuj. Następnie połącz z serkiem homogenizowanym naturalnym (bez cukru). Powstałą masą posmaruj rozwinięty blat ciasta. Na wierch nałóż konfiturę i delikatnie rozsmaruj. Całość zwiń ponownie i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na 15 min. do lodówki.

 

W wersji bardziej kalorycznej serek homogenizowany można zastąpić bitą śmietaną (śmietanka 30 – 36 % tłuszczu) z ksylitolem.

 

Smacznego!