Blog

Sok z czerwonych owoców i warzyw


Alicja | Listopad 14, 2017 6:50 pm |

Sok pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Jeśli brakuje Ci potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, folianów – będzie w sam raz dla Ciebie! Antocyjany czyli czerwono-fioletowe barwniki zawarte w burakach ćwikłowych pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Sok jest smaczny i pożywny. W porcji ok. 300 ml jest tylko 185 kcal. Spróbuj!

 

Składniki (na ok 300 ml soku)

grejpfrut czerwony 1 szt.

marchew 2 szt.

burak ćwikłowy 1 szt.

natka pietruszki 4 łyżki

jabłko 1/2 szt.

woda mineralna

 

Sposób przygotowania

Grejpfruta umyj, obierz ze skórki i podziel na kawałki, które wejdą do Twojej wyciskarki. Marchew obierz, pokrój i opłucz w wodzie (aby wypłukać azotany). Buraka obierz, umyj w całości (żeby zachować np. foliany) i pokrój. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce. W razie potrzeby dodaj trochę wody mineralnej. Wypij od razu po przygotowaniu.