Blog

Tort z mąki migdałowej z bitą śmietaną i owocami


Alicja | Czerwiec 24, 2018 7:05 am | , ,

Ten tort gości na naszym stole w każde urodziny 🙂 Jest pyszny i „nie zapycha” jak większość tortów z cukierni. Do tego nie jest przesłodzony- tak naprawdę nie zawiera cukru. Dosładzamy go niewielką ilością ksylitolu. No i owoce dają słodycz. Autorką receptury jest moja teściowa, która jest też na diecie bezglutenowej i ciągle szuka nowych rozwiązań, aby sobie nie zaszkodzić, a żyć w zdrowiu. Odkąd wymyśliła recepturę na ten tort inne (zwłaszcza te przesłodzone z cukierni) nie mają szans powodzenia 😉

 

Składniki

 

Składniki suche do wymieszania w jednej misce:

Otręby owsiane – 1 szklanka

Mąka migdałowa – 1 szklanka

Proszku do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Sól – szczypta

Kurkumy, chili – po szczypcie

 

Składniki mokre do wymieszania w drugiej misce:

Mleczko kokosowe (sprawdzone firmy Kier) – 1 puszka

Jajka – 2 szt.

Ksylitol – ½ szklanki (tu dodajemy by się rozpuścił)

Sok z cytryny – z jednej sztuki

Olej rzepakowy – ½ szklanki,

Aromat rumowy – kilka kropel

 

Bita śmietana składniki:

Śmietanka 30%: duży kubek

Sok z cytryny – z jednej sztuki

Ksylitol – troszkę na małej łyżeczce

Aromat waniliowy – kilka kropel

Chili, sól i kurkuma – szczypta

 

Pozostałe składniki:

Maliny, borówki, ananas (może być świeży albo z puszki), konfitura żurawinowa (przygotowana w domu, z ksylitolem zamiast cukru).

 

Sposób przygotowania

 

Składniki suche wymieszaj w jednej misce. Składniki mokre wymieszaj w drugiej. Wsyp suche składniki do miski z mokrymi i całość wymieszaj.

Masę na ciasto wlej do dwóch tortownic wyłożonych krążkami papieru do pieczenia, tak by grubość wlanego ciasta była jednakowa, następnie przykryj krążkami papieru do pieczenia.

W moim piekarniku na jednym poziomie mieszczą się równocześnie tortownice o średnicach 20 i 22 cm. Piecz w 170 st. przez 20-25 min.

Do śmietanki dodaj sok z wyciśniętej cytryny i pozostałe składniki (ksylitol, aromat waniliowy, sól, kurkumę i chili). Ubij mikserem.

Na dolnym blacie ciasta rozsmaruj konfiturę żurawinową. Następnie nałóż pokrojonego ananasa i część bitej śmietany.

 

Tort udekoruj bitą śmietaną i owocami, np. malinami, borówkami, pokrojonym ananasem.

Smacznego! 🙂