Blog

Żurek na białej kiełbasie


Alicja | Luty 15, 2018 7:31 pm | , ,

Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Sycący i odżywczy zarazem, pachnący czosnkiem i majerankiem. Przyrządzony na zakwasie z mąki żytniej razowej, z kawałkami białej kiełbasy drobiowej, ziemniakami i marchewką. Wspaniała zupa na powrót zimy – w chłodniejsze dni rozgrzewa i dodaje energii – odpowiednio doprawiona pobudza i zachęca do zabaw na śniegu. Żurek jest daniem jednogarnkowym – dodatek mięsa i warzyw zapewnia, że najemy się już jednym solidnym talerzem, a do tego nawodnimy się.

Dla wielbicieli kwaśnego smaku można dodać więcej zakwasu, a dla tych, którzy wolą łagodniejszą wersję żurku – mniej. Warto eksperymentować ze smakiem i dopasować żurek do swoich preferencji.

 

Składniki (na 4-5 porcji)

 

Biała surowa kiełbasa drobiowa (najlepiej ze sprawdzonego źródła – warto dobrać taką, która jest już odpowiednio doprawiona) – 4 kawałki, razem ok. 400 g.,
Zakwas z mąki żytniej razowej (można przygotować własny, ale może też być kupny) – 0,5 litra,
Ziemniaki – 1 kilogram,
Marchew – 1 większa lub 2 mniejsze (można pominąć jeśli lubisz żurek bardziej kwaśny, marchew doda słodkiego posmaku),
Czosnek – 4 ząbki,
Cebula – 2 średnie główki,
Liść laurowy – 2 listki,
Ziele angielskie – 4 ziarenka,
Pieprz ziarnisty – 6 ziarenek,
Majeranek – 1 torebka (7 g.),
Sól – do smaku pod koniec gotowania

 

Sposób przygotowania

 

Do około 1,5 litra wody wrzucamy kiełbasę, 2 ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu. Kiełbasę warto nakłuć, żeby nie pękała w trakcie gotowania. Całość gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki (obieramy i kroimy w około centymetrową kostkę) i marchew (obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach).

Po ugotowaniu kiełbasy wyjmujemy ją i odkładamy do ostudzenia na bok. Na miejsce kiełbasy wrzucamy do garnka ziemniaki, startą marchewkę i resztę czosnku. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy przestudzoną kiełbasę w plastry (wcześniej warto usunąć flak).

Kiedy ziemniaki już dojdą wlewamy do wywaru zakwas, dorzucamy pokrojoną kiełbasę i majeranek. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotowe.

Żurek można dosmaczyć wg własnych preferencji – często bywa doprawiany chrzanem (ok. 2-3 łyżeczki na tą ilość żurku). Zwykle dodaje się do niego śmietanę (18 lub 30%), ale choć żurkowi puryści mogą uznać to za herezję, żurek bez śmietany też jest pyszny 😉

Smacznego!