O mnie

Mgr inż. Alicja Kulińska

 

Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz studiów podyplomowych na kierunku „Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne” na tym samym wydziale. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

 

Stale podnoszę swoje kwalifikacje poprzez udział w wielu konferencjach, szkoleniach i wykładach związanych z profilaktyką i dietoterapią chorób.

Żywienie jest moją pasją, a zadowolenie pacjentów z osiągniętych efektów pozwala mi się w tej pasji realizować.

 

Dużą uwagę przywiązuję do edukacji żywieniowej pacjenta, gdyż tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych w codziennym życiu może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Jadłospisy, które opracowuję są indywidualne dla każdego pacjenta. Poprzedza je szczegółowo przeprowadzony wywiad żywieniowo-zdrowotny i analiza wyników badań lekarskich. Przy układaniu jadłospisu biorę pod uwagę: wiek pacjenta, płeć, stan zdrowia, preferencje żywieniowe, czas jakim dysponuje na przygotowanie posiłku oraz aktywność fizyczną w ciągu dnia.

 

Szczególny obszar moich zainteresowań to żywienie w chorobach dietozależnych takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia (m.in. miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia), nadwaga, otyłość, anemia z niedoboru żelaza, choroby przewodu pokarmowego, dna moczanowa. Mam doświadczenie w układaniu diet dla osób z chorobami o podłożu autoimmunologicznym (m.in. Hashimoto, alergie i nietolerancje pokarmowe). Pomogę zbilansować jadłospis kobiecie w ciąży oraz przeanalizuję dietę dziecka.

 

Jako matka dwóch chłopców na co dzień dużo eksperymentuję w kuchni i wykorzystuję swoją wiedzę, aby dać dzieciom smaczne i wartościowe jedzenie. Przy okazji staram się pokazać najmłodszym, że gotowanie może być fajną zabawą, a posiłki wspólnie przyrządzone nabierają lepszego smaku.